Responsabilitatile obligatorii ale unui conducator auto

Inainte de a pleca la drum orice conducator auto are responsabilitatea de a verifica anumite aspecte care il privesc in mod direct.

Responsabilitatile obligatorii ale unui conducator auto

Buna functionare si stare a autovehicolului

Anvelopele – Incepeti verificarea masinii cu controalele visuale, eventualele probleme la anvelope sunt foarte usor de observat. Verificati starea generala, starea flancului, uzura acestora care se poate observa pe banda de rulare si presiunea. Atunci cand anvelopele ajung la 50% din uzura deja incep sa-si piarda din performante.

Tot in aceasta categorie intra si roata de rezerva, verificati daca este in regula, daca are presiunea recomandata.

Nivelul uleiului
Verificati regulat nivelul uleiului cu ajutorul tijei inainte de a plecat la drum, obligatoriu sa faceti asta inainte de a porni motorul, aveti grija ca masina sa nu fie parcata in panta. Uleiul de motor permite lubrificarea motorului, asigura o viata si o eficienta mai buna a acestuia. Lipsa acestui poate provoca daune majore motorului. Este recomandat sa aveti un bidon de ulei identic cu cel pe care il aveti in motor pentru a completa daca este cazul.

Lichidul de racire
Lichidul de racire permite mentinerea la o temperatura constanta a motorului si previne deteriorea componentelor acestuia. Trebuie sa verificati nivelul lichidului de racire cu vehiculul la rece si pe o suprafata plana. Si aici este recomandat sa aevti bidon de lichid de racire in masina pentru a completa daca este cazul.

Lichid de spalat parbrizul
Lichidul de parbriz va ajuta sa aveti o vizibilitate mai bune in toate conditiile meteo, de exemplu lichidul de vara este anti-insecte. Verificati nivelul lichidului inainte de pleca la drum, iar daca trebuie sa parcurgeti mai multi km luati-va si un bidon de rezerva pentru completa nivelul in timpul calatoriei, daca este cazul.

Stergatoarele
Verificati starea stergatoarelor, ele va asigura o vizibilitate mai buna. Cauciucul din ele se poate deteriora dupa cateva luni datorita conditiilor meteo si nu mai este eficient.

Kit de siguranta
Acesta ar trebuie sa fie permanent prezent in masina Dvs, nu numai cand porniti la un drum mai lung. Trebuie sa contina doua triunghiuri, veste fluorescenta, stingator, trusa de prim ajutor, o patura daca plecati intr-o zona de munte. Aici as face o nota, multi soferii nu isi cumpara veste fluorescenta desii este foarte ieftina pentru ca nu este obligatorie insa daca trebuie sa lucrati la masina pe timp de noapte va poate salva viata, este mai sigur sa o purtati.

Becurile
Asigurati-va ca sistemul de iluminat functioneaza bine inainte de plecare. Incepeti cu becurile de la semnalizare, faza lunga si scurta, lumini de frana, ideal ar fi sa aveti si o cutie cu becuri de rezerva in masina.

Incarcarea vehiculului
Acesta este un aspect important, nu umpleti portbagajul cu lucruri inutile, cresteti greutatea masini si consumul, va poate afecta vizibilitatea, iar daca nu sunt asezate conform recomandarilor producatorului lucrurile din masina pot afecta stabilitatea acesteia.

rca

Asigurarea RCA
Verificati daca polita RCA este inca valida. Dupa cum ati observat in ultimul timp asigurarea RCA a suferit multe modificari, va recomand sa le cititi pentru ca sunt modificari care va privesc in mod direct. O sursa larga de informatii legate de asigurarea auto RCA gasiti pe https://www.odat.ro/asigurari-rca-auto-online/. Le reamintim conducatorilor auto ca desii nu mai sunt obligati sa aiba asupra lor dovada asigurarii RCA, aceasta se poate verifica foarte usor de catre agentii de la rutiera.

rovinieta

Rovinieta
Un ultim aspect important de verificat inainte de pleca la drum este rovinieta. Le ramintim tuturor ca taxa de drum este obligatorie iar amenzile sunt destul de mari, iar Romania nu este singura tara din Europa care are o asemenea taxa de drum. Si aceasta taxa a suferit ceva schimbari, pe https://www.odat.ro/rovinieta-verificare-amenda-rovigneta-taxa-de-drum/ gasiti detalii despre verificare rovinieta, amenda rovigneta, metode de plata, totul despre taxa de drum.

Cam atat despre oblicatii, cant despre conduita nu uitati ca atunci cand plecati la drum este recomandat sa nu folositi telefonul mobil, faceti pauze la fiecare doua ore si nu va lasati distrasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *